همه بندگان پروردگار در ماه مبارک رمضان به میهمانی خدا دعوت میشوند و کردستانیها نیز مرحباگویان به این ماه بزرگ خوشآمد میگویند.
به گزارش روابط عمومی و اطلاعرسانی ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان کردستان، همانگونه که در قرآن کریم فرموده است درهای توبه را به سمت بندگانم میگشایم تا به سویم بازگردند؛ درهای رحمت و برکتش را نیز به سوی همه میگشاید تا عشق خود را به بندگانش نمایش دهد.
خداوند مهربان را میگویم او که زمینش را با طبیعت و دریا و جاندارانش آراست و انسان را اشرف مخلوقاتش نام برد و خیر خوبیش را در دنیا و آخرت با آفرینش پیامبر نور و رحمت حضرت محمد(ص) و قرآن کریم وعده داده است.
از لحظهها و دقایق و روزها بهترینها را برای بندگانش رقم زده تا قدردان شکوه و عظمتش باشند و از ماههای سالش فرصتهایی آفریده که بندگانش را در آغوش کشد و مهربانیش را با میزبانیشان به اثبات رساند.
مهمان سفره خداوند شدن و از او میزبانی دیدن چه لذتی دارد آنگاه که با شروع ماه مبارک رمضان بندگان خوبش را دعوت به شیدایى کند و به سمت شکوفایی کِشد.
پروردگاری که مکلفان به تکلیف را چه زن و چه مرد به مهمانی خود فراخوانده است و باید هرچه زودتر به زشتی و پلیدی، دروغ و تهمت، دزدی و بدی خداحافظی گفت و سلام داد به آنچه که خیر و خوبی است و خداوند انجام آن را امر کرده است.
*استقبال از ماه رمضان با غبارروبی مساجد کردستان
اینجا در این پهنه گیتی مردمانی از دیار کردستان با آغاز ماه مهمانی خدا را در روزهای پایانی ماه شعبان چشمانتظار هستند و با غبارروبی و گلاب پاشی مساجد به استقبال ماه رمضان میروند.
شستن گنبد و ستون و در و دیوار مساجد تا جارو زدن و گردگیری را مردم آغاز میکنند تا ثناگوی میزبان این مبارک باشند.
نه پیر میشناسد و نه جوان، نه زن و نه مرد، نه کُرد و نه فارس همه میآیند تا شریک شوند در استقبال از ماه سراسر رحمت خداوند متعال.
*مرحبا مرحبا نوید آغاز ماه مبارک رمضان
مردمان کردستان در هر منزل و مکانی چه شهر و روستا در این ضیافت شریک میشوند و شروع این ماه مبارک را مرحبا گویان از طریق بلندگوهای مساجد اعلام میکنند و قدمهای ماه مبارک رمضان را با طنین نوای مرحبا نوازش میکنند.
نوایی که آغاز ماه مبارک رمضان را نوید میدهد و مردم را از نخستین روز ماه مبارک باخبر میکند.
*پاشیو و بربانگ در کردستان
با شروع نخستین سحری از نخستین روز ماه مبارک خانوادههای کردستانی آئین "پاشیو" یا همان سحری را بر سر سفره خود شروع میکنند و در روز ماه مبارک پیش از اذان مغرب مساجد و تکایای استان کردستان پر از صدای دعاهای مذهبی و اشعاری میشوند که نمازگزاران در مدح رسول گرامی اسلام میخوانند و به همین دلیل است که برگزاری مولودیخوانی در ایام ماه مبارک رمضان در مساجد، تکایان و حتی منازل شخصی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
سر سفره افطار "بربانگ" کردها که بنشینید مزه صمیمیت، محبت و میهماننوازی را احساس میکنید. وقتی که طعم نان محلی این دیار را بچشید آنگاه خواهید دید که بوی نان محلی در کنار غذاهایی مانند "کلانه، دوینه، دوخوا، هالاو و ...." رمضان کردستانیها را با سایر نقاط کشور متفاوت کرده است.
*نیمه دوم رمضان در کردستان
اشعار مذهبی از قبیل مرحبا گفتن و مولودیخوانی تا پانزدهم ماه رمضان به اوج خود میرسند اما با گذشتن از نیمه ماه رمضان، آوازها کم کم تغییر لحن پیدا میکنند و لحن اندوه و حزن میگیرند و مردم خود را آماده خداحافظی از مهمانی خداوند متعال میکنند.
از اینجا به بعد، صحبت از فراق است و خداحافظی با ماه مبارک رمضان در این شبها اگر در کوچههای کردستان راه بروید، ندای الوداع الوداع با ماه مبارک رمضان گوشتان را پر خواهد کرد.
*رسم دیرینه کولیره بیست و هفتم در رمضان
زنان کرد طبق آیین دیرینهشان نوعی نان ویژه و محلی برای شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان میپزند که به آن کولیره میگویند و بعد از پخت، آن را بین همسایگان و اهالی محل تقسیم میکنند و برای پخت کولیره از آرد، مغز گردو و مقداری روغن استفاده میکنند که طعم و عطر آن در بسیاری از کوچههای کردستان در روزهای ۲۶ و ۲۷ رمضان برپاست.
بسیاری از کردها این کولیرهها را بعد از پخت به مساجد میفرستند تا در میان نمازگزاران توزیع شود و عدهای نیز به مناطق حاشیه شهر میبرند و در آنجا بین نیازمندان توزیع میکنند.
*محافل قرآنی و دینی در مساجد کردستان
در کردستان مردم در ایام ماه مبارک در مساجد به تلاوت قرآن و عبادت مشغول میشوند و شبها بعد از خوردن افطاری، برای اقامه نماز مغرب و عشاء و خواندن نماز تراویح به مسجد رفته و تا پاسی از شب مشغول عبادت و خواندن قرآن میشوند این آئین بیشتر در شبهای قدر انجام میگیرد و در شبهای قدر حضور مردم بعد از افطاری به مساجد پناه میبرند و باخدای خود راز و نیاز میکنند.
*آخرین روز ماه مبارک و آغاز عید فطر
در غروب روز آخر ماه رمضان نیز مثل اول ماه رمضان مردم به دنبال هلال ماه شوال میگردند و با پیدا کردن ماه و صداى مؤذن خود را براى عید رمضان آماده میکنند، در روز عید فطر در گذشته موقع اذان صبح سه گلوله توپ شلیک میشده است.در صبح عید فطر مردم در مساجد گرد میآمدند و با خواندن قرآن و گفتن الله اکبر عید را گرامى میداشتند و نماز عید را در مساجد برگزار میکردند پس از نماز و خطبه دست بوسى کرده و از هم طلب حلالیت میکردند و فطریه را به فقرا میدادند.
در گذشته بازدیدهاى این عید حدود سه روز و گاهى بیشتر طول مىکشید در روز عید فطر مردم شهرها و به ویژه روستاها به صورت دسته جمعی به قبرستان رفته و برای شادی روح مردگان خود و بهویژه تازه فوت شدهها فاتحه میخوانند و برای سلامتی بازماندگان دعا میکردند البته این رسم هنوز در یک روز قبل از عید که به آن "عرفه" میگویند همچنان در کردستان برگزار میشود.
کردستان، سرزمین آداب و رسوم کهن و دیرینه بوده و هست و مردم این استان گرچه کمرنگتر از گذشته اما آئینهای خود را در ماه مبارک رمضان حفظ کردهاند و همچنان به برای مهمانی ماه خدا آمادهاند.